Ülkemizdeki Ağaçlar ve Kullanım Alanları


Ağaçları meyveli ağaçlar ve meyvesiz ağaçlar olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. 


Erik, vişne, kiraz, elma, armut, kayısı, dut, zerdali, ceviz, fındık, badem, şeftali, kestane, ayva, incir, üzüm, portakal ağaçları ülkemizde en yaygın görülen meyveli ağaç türleridir. 


Son yıllarda hurma, ananas, kivi gibi meyve ağaçlarının da son yıllarda kimi bölgelerde rastlamaktayız.  


Meyvesiz ağaçları da ibareli ağaçlar ve yapraklı ağaçlar olarak iki grupta inceleyebiliriz.


Çam, göknar, ladin, sedir (katran ağacı), ardıç ülkemizde en yaygın görülen ibareli ağaçlardır.


Meşe, kayın, gürgen, kestane, kızılağaç, kavak, ıhlamur, dışbudak, karaağaç, akçaağaç da yurdumuzda en sık rastladığımız yapraklı ağaçlardır. 


Ağaçların Kullanıldığı Yerler


Karaçam, Sarıçam, Kızılçam ağaçları; inşaat işleri, marangozluk, çeşitli ev eşyaları, ambalaj sandıkları, köprü, gemi tekneleri, telefon, telgraf, maden ve gemi direkleri, travers, çit kazıkları, yakacak ve yapacak işlerinin her çeşidinde.

Ladin ve Göknar ağaçları; inşaat işleri, marangozluk, telefon, telgraf, maden ve gemi direkleri, kağıt, kibrit çöpü, yağ kalıpları, elek kasnakları, çalgı aletleri, kurşun kalem, muhtelif oyuncaklar, sandıklar ve yakacak odun.

Sedir ağacı; her türlü inşaat, çeşitli ev eşyaları, elbise ve çamaşır sandıkları, travers ve katran.

Ardıç ağacı; her çeşit inşaat işleri, çeşitli ev eşyaları, baston, su kapları, kurşun kalem ve tornacılık işlerinde kullanılır.

Meşe ağacı; her çeşit inşaat işleri, çeşitli ev eşyaları, kaplamacılık, fırçalar, çekiç sapları, çit kazıkları, köprü, su değirmenleri, gemi eğrileri, ziraat aletleri, maden ve telefon direkleri, travers ve yakacak odun.

Kayın ağacı; her türlü inşaat işleri, marangozluk aletleri, ev eşyaları, bükme mobilya, kundura kalıpları, tüfek parçaları, çocuk oyuncakları, mutfak aletleri, ambalaj sandıkları, sandal kürekleri, takunya, ziraat aletleri, elek kasnakları, alet sapları, travers, bayrak direği ve yakacak odun.

Gürgen ağacı; her türlü inşaat işleri, marangozluk aletleri, ev eşyaları, bükme mobilya, kundura kalıpları, tüfek parçaları, çocuk oyuncakları, mutfak aletleri, ambalaj sandıkları, sandal kürekleri, takunya, ziraat aletleri, elek kasnakları, alet sapları, travers, bayrak direği ve yakacak odun.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski