Ahşabın Nem İçeriği


Yeni kesilmiş ağaçta % 130 - % 50, kuru kabul edilen ahşapta % 22 - % 18,  fırında kurutulmuş olanlarda % 8'in altında olabilir. 

Bu nedenle ahşabın özellikleri standart olarak, %12-15 arasında rutubet derecesinde bulunan örnekler üzerinde saptanır.

Ahşabın fiziksel özellikleri, rutubet payı ile büyük seviyede etkilenir. Aynı ahşap değişik rutubet oranlarında farklıdavran ış gösterir. Ahşap kururken hacim kaybına uğrayarak büzülür.Ağaç kuruyunca sertlik, dayanım benzer biçimde bir kısım özellikleri artar sadece enerji yutma kapasitesi azalır.


Birim hacim ağırlık ahşabın türüne göre yaklaşık olarak 0.1 ton/m3 ile 1.5 ton/m3 içinde değişmiş olur.Ağaç kuruyunca sertlik, dayanım şeklinde bir kısım özellikleri artar ancak enerji yutma kapasitesi azalır.

Ahşap hücreli yapısı ve yapının aslını gerçekleştiren maddenin selüloz olması nedeniyle, sıcaklık bakımından fena bir iletkendir. Bu edenle taksim, kaplamalar için müsait bir malzemedir


 Devamlı olarak ıslanma - kuruma tesirinde bulunan ahşap kolayca yıpranır. İyi havalandırılmış ve nemsiz ortamlarda, zamanı yapı ve mobilyalarda görüldüğü şeklinde ahşap oldukça fazla (3000 yıl dolaylarında) dayanabilir. Mısır’da oluşturulan firavun mezarlarında oldukca ağlam ahşap mobilyalara rastlanılmıştır. Ancak bu dayanım nemli toprak arasında 4-12 yıla inebilir.


 Ahşabın dayanıklılığı doğal haliyle, koruyucu işlemlere tabi tutulmaksızın dış etkenlere dayanmasıdır. Bu dayanıklılık türlere öre eğişir. Bazı türlerde mikroorganizma üreyemez, yapılarında organik antiseptik maddeler vardır. Örneğin kestane, meşe, çam, bu ür etkilere oldukca dayanıklıdır.

  

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski