Deck Nedir? Ahşap Deck Uygulaması Nasıl Yapılır?


İyi bir uygulama yapılabilmesi için tatbik yapılacak yüzeyin muntazam olması gerekmektedir. 

Suyun akış istikametleri iyi hesap edilmeli ve yüzeyde su birikmemesi sağlanmalıdır. 

Yüzeyin muntazam olmaması, ahşabın ses yapmasına ve oynamasına sebep olmaktadır. 

Şayet zemin beton ise (uzun vadede su yada nem çekebilecek bir yüzeyse) sürme yalıtım ile suyu emmesi engellenmesi tavsiye edilmektedir.

Deck uygulaması yapılacak zemin mutlaka kuru olmalıdır. 

Yeterince kuru olmayan zeminler ile uygulanacak deckler arasında asgari 10 santimetre'lik bir boşluk olmalıdır. 

Ahşabın her zaman hava sirkülâsyonuna maruz kalmasını sağlamak gerekmektedir.

Deck'lerin altında kullanılan karkas malzeme su akış yönüne paralel olarak döşenmelidir. 

Karkasların betona yapıştırılacak kısımlarına beton astarı sürülmelidir. Karkaslar betona, beton - ahşap yapıştırıcısı olan poliüretan tutkalla yapıştırılacaktır. 

Eğer uygulama yapılacak yüzeyde izolasyon yoksa vidayla da tutturulması önerilmektedir. Kullanılacak karkasların; minimum 40 mm kalınlığında ve 40 mm eninde olması gerekmektedir. 

Karkaslar arasındaki belginlik 30 santimetreyi geçmemelidir. Uzun boy deck uygulamalarında, decklerin boylarına birleştirmelerinde poliüretan tutkal kullanılması öneri edilmektedir.

Uzun boy decklerde en kısaca başların kurt dişi olarak açılmasıdır. Kurt dişi hem usta hatalarını minimize eder hem de decklerin baş kısım hareketlerine engel olur.

Montaj için kesinlikle paslanmaz çelik vidaların kullanılması önerilmektedir. Yumuşak ağaçlarda havşa açmaya gerek yok iken sert ağaçlarda havşa açmaya gerek duyulmaktadır. Önerilen vidalama sistemleri Hapatec ve Terassotec C sınıfı vidalardır. Bunlar Torsyon enerjisini toplamaktadır.

Uygulamaya başlamadan ilkin decklerin renginin UV ışınlarına karşı renginin değişmemesi için 4 tarafına pigment içerikli su, yağ veya solvent bazlı ahşap koruyucu sürülmelidir. (Üretici firmadan ilk kat koruyucusu tatbik edilmiş olarak alınabilir.) Uygulama bittikten sonra gözüken yüzeylerine en az bir kat daha sürülmesi gerekmektedir.

Uygulama yapılırken deck aralarındaki açıklığın en az 5 mm olacak biçimde monte edilmesi gerekmektedir. Deckler karkasa klipslerle üstten vidalanarak da monte edilse, ses ve oynamaya mani olmak için derz mastiği ile yapıştırılmalıdır.

Armozlu deck uygulaması için 2 deck arasındaki genişliğin en az 5 mm, derinliğin 7 mm boşluk olacak biçimde bırakılması ve arası derz mastiği (Sikaflex T6 ya da muadili ) ile doldurulması gerekmektedir.

Altı ahşap karkaslı Karo Deck uygulamalarında, decklerin ses yapmaması ve oynamaması için normal uzun decklerde olduğu benzer biçimde zemine yapıştırılması gerekmektedir.

Altı plastikli Karo deck uygulamalarında ise her şeyden önce ahşapla uyumlu bir plastik seçilmelidir. Plastiğin altında suyun göllenmesini engelleyecek ve suyun akışını sağlayabilecek bir yapının seçilmesi gerekmektedir.     

Dış mekan kullanımlarında vidanın ahşaba renk verme riskini azaltmak için paslanmaz çelik araç-gereç kullanılması öneri edilir. Eğer montaj için baskılı hava tabancası kullanılacak ise, galvaniz saçtan yapılma vidalarda kullanılabilir.

Boya için Aquaqool, Jansen, Restol, Remmers yada dengi kullanılabilir. Tutkal için Sika T55 ,Thomsit, Kleiberit Akkim poliüretan, veya dengi kullanılabilir

Ahşap Deck

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski